Voorbeeld situaties

Bij beschadiging

WEL verzekerd bij bijvoorbeeld:

Je bent op vakantie en je wilt een foto maken van het prachtige uitzicht in de bergen. Je loopt met je camera in de hand. Plots rent er een wild paard op je af. Je schrikt en je valt met de camera op de grond. Je fotocamera gaat hierdoor stuk. De schade aan de camera is verzekerd. Je had namelijk niet kunnen voorzien dat er een wild paard plotseling op je af zou rennen.

NIET verzekerd bij bijvoorbeeld:

Je bent op vakantie en staat op het randje van een steile rotswand, want je wilt de mooiste foto maken. Je verliest je evenwicht waardoor je van schrik je camera in het ravijn laat vallen. Het verlies van je camera is in dit geval niet verzekerd. Je had namelijk kunnen verwachten dat op de rand van een steile rotswand gaan staan, gevaar met zich meebrengt. Dit had je kunnen voorkomen door verder van de rand af te gaan staan.

Bij diefstal

WEL verzekerd bij bijvoorbeeld:

Je zit op het terras met vrienden een drankje te drinken. Je telefoon ligt midden op de tafel. Plots grist een jongeman je telefoon van tafel en rent ervandoor. Vervolgens springt hij op een scooter en is in een mum van tijd uit het zicht verdwenen. De diefstal van je telefoon is verzekerd, omdat je met zijn allen op je telefoon zat te kijken en je niet onvoorzichtig bent geweest.

NIET verzekerd bij bijvoorbeeld:

Je zit in een café een kop koffie te drinken en je hebt je telefoon op de tafel liggen. Je gaat even naar het toilet en laat je telefoon onbeheerd achter op het tafeltje liggen. Wanneer je terug komt, ligt je telefoon niet meer op je tafel. Deze is gestolen. Je bent niet verzekerd, omdat je je telefoon onbeheerd hebt achtergelaten en je had deze situatie kunnen voorkomen door je telefoon mee te nemen en niet op de tafel te laten liggen.